MALÁ LUGANSKÁ ZPĚVAČKA A TANEČNICE NASŤA

Osmiletá zpěvačka a tanečnice Nasťa Bajda z Lugansku (LLR) se narodila 7.1.2013. Přes svůj nízký věk dosáhlo talentované děvče již mnoha úspěchů v tanečních a pěveckých soutěžích doma i v zahraničí. Již ve třech letech se Nastěnka začala věnovat společenským tancům. Proč tak brzy, vysvětluje její maminka Irina: „Chtěli jsme Nasťu přihlásit do školky, ale bohužel na střechu školky přilétla střela. Proto jsme si to rozmysleli … báli jsme se … Nějaký čas jsme byli doma, rozhodli jsme se chodit do nějakého kroužku, a uviděli jsme nabídku na tance. Nakonec šla Nasťa do školky, která se nachází přímo v naší škole, až rok před začátkem první třídy.“

Ve školním roce 2021-22 chodí Nasťa do třetí třídy 50.ZŠ v Lugansku, která se nachází nedaleko Českého kulturního centra Julia Fučíka. Ve škole jsou jejími nejoblíbenějšími předměty tělocvik, čtení a kreslení. Kromě tanců a zpěvu se Nasťa také věnuje hře na klavír. Nastěnka je milé, klidné, veselé a přátelské děvče. Rodiče ji všestranně podporují (máma vede její stránku v sociální síti Vkontakte, táta s ní jezdí na soutěže po LLR i do Ruska). Nasťa miluje své rodiče, roztomilého dvouletého brášku Dimu a sestru Sofii. Díky své přátelské povaze získala mnoho kamarádů, se kterými tráví svůj volný čas. Oblíbené jsou společné oslavy narozenin s kamarády. Ve volném čase také ráda jezdí na kole a hraje badminton. Velmi krásný, milý vztah má se svým spolužákem Viktorem, se kterým tráví hodně času.

Nastinou první učitelekou tanců byla Ilona Leonidovna Čelombiťko v tanečním klubu Prolisok. Nasťa vyšla poprvé na parket ve čtyřech letech. Druhou učitelkou tanců byla Julia Andrejevna Sergijenko v tanečním klubu Fénix. Za celé období Nasťa nasbírala více než 25 medailí a diplomů za 1.-3.místa z různých soutěží v LLR, DLR a Rusku. Získala také čtyři poháry a jednu plaketu. Momentálně na podzim 2021 Nasťa zatím na tance nechodí, protože se aktivně věnuje zpěvu, přípravě na různé soutěže v Rusku, samozřejmě škola, prostě fyzicky nestíhá …

Z mnoha úspěchů Nasti v tanečních soutěžích můžeme uvést 1.místo v soutěži „Zimní rytmy 2020“ v únoru 2020 v Rostově na Donu. V prosinci 2020 získala Nasťa vyšší stupeň tanečního mistrovství „Planka“.

Jak to bylo se zpěvem, vzpomíná maminka Irina: „Co se týká zpěvu, všechno to začalo velmi zajímavě! Nasťa se začala zabývat zpěvem začátkem září 2020. Rozhodli se s tátou, že mě připraví dárek k narozeninám! Uslyšeli na internetu píseň, rozhodli se ji nazpívat a využít pro svou maminku. Nasťu vzali na zpěv hned po prvním poslechu! Do 15.října 2020 zbýval jen trochu více než měsíc. Za to krátké období bylo vše připraveno, píseň i klip. Nevím, jak to všechno stihli, i školu, i úkoly, i tanec, i hodiny zpěvu, i natočit klip, nakonec jsem pyšná)))), a nejzajímavější věcí je, že jsem ani nepředpokládala))), a nemyslela, že mám tak talentovanou dceru! Po umístění videoklipu „Maminko pro tebe“ na internet měl tento klip více než 300 000 zhlédnutí, všechny komentáře byly velmi dobré! Video se rozletělo po celém Rusku a samozřejmě i v LLR a v DLR. A možná i ještě někde jinde.

A tak jsme se rozhodli dát Nasťu na zpěv. Sólovým zpěvem se zabývá v Dětské akademii umění Michaila Matusovského v Lugansku. První její učitelkou zpěvu byla Olga German, ale ta později odešla do jiného města. Doporučila nám velmi dobrou učitelku Taťánu Jovsu. Během roku, co se zabývá zpěvem, se Nasťa zúčastnila mnoha online soutěží v různých městech. Dvakrát se zúčastnila soutěže radia TM Hit Parade v Sankt Petěrburgu, vždy získala druhá místa!

První soutěž, které se Nasťa zúčastnila osobně, byla v únoru 2021 televizní Hvězdná cesta v Moskvě. Nasťa prošla výběrovým kolem, když dosáhla třetího místa, dostala diplom, medaili a diplom za aktivní činnost na své stránce v sociální síti Vkontakte! Celá soutěž se skládá z deseti výběrových kol, zatím se jich uskutečnilo šest. Nasťu pozvali na jedno z kol v září t.r. jako hosta, ale z rodinných důvodů se bohužel nemohla zúčastnit.

7.srpna 2021 se Nasťa zúčastnila v Sankt Petěrburgu Pěveckých sborů Dmitrije Voskresenského, skvělého dobrého člověka, který píše dětské písně. Nasťa získala 1.místo za píseň Škola a 3.místo za píseň Milované město. V Sankt Petěrburgu to bylo velmi zajímavé, strávila tam pět dní, prohlédla si město. Moc se jí tam líbilo. Určitě ještě na tuto soutěž pojede!“

Z pěveckých úspěchů Nasti uvádíme dále 1.místo v online mezinárodní soutěži „Šou talentů“ v listopadu 2020 v Moskvě a 1. a 2.místo v soutěži videoklipů „Art-Fenix“ v únoru 2021 v Moskvě.

Kromě různých soutěží Nasťa zpívá na různých akcích, jako např. na Dni města, Dni vítězství, Dni rodiny, na Svátku matek, sv. Mikuláše, Nový rok aj.

Celkem zatím Nasťa nazpívala šest písní (Maminko má, Milované město, Škola, Zasypala vánice město moje, Sen, Tajemství) a natočila tři videoklipy ( Maminko má, Zasypala vánice město moje, Milované město). Chystá se natočit další klip s písní Škola a nazpívat krásnou píseň pro tátu, kterou jim daroval v Sankt Petěrburgu Dmitrij Voskresenskij. Její zatím poslední klip o Lugansku „Milované město“ měl mezi diváky a posluchači také obrovský úspěch, nasbíral již přes 100 000 zhlédnutí.

Přejeme Nastěnce mnoho dalších úspěchů!

Informace, fotografie a videa pro tento článek byly čerpány od Nastiny maminky Iriny (děkuji jí za poskytnuté informace, fotografie a videa) a ze stránky Nasti v sociální síti Vkontakte.

Jaromír Vašek, 4.10.2021

Nasťa na tancích 22.12.2019
1. a 2.místo Nasti na taneční soutěži Zimní rytmy v Rostově na Donu 9.2.2020
Nasťa se svou první učitelkou zpěvu Olgou German
Cena posluchačů za 2.místo v online pěvecké soutěži Hitparáda TM Radia Sankt Petěrburg, první Nastina medaile ve zpěvu, 11.11.2020
1.místo v pěvecké soutěži Šou talentů za píseň Maminko má, 27.11.2020
Certifikát 1.stupně úrovně tanečního mistrovství „Planka“, 7.12.2020
Nasťa soutěží o 1.stupeň „Planka“
Natáčení klipu Zasypala vánice město moje, 29.12.2020
Nasťa uprostřed v modrém
Nasťa při natáčení klipu Zasypala vánice město moje
Parádní dárek od táty k Novému roku, 1.1.2021
Nasťa s kamarády slaví své 8. narozeniny, 7.1.2021
Zleva Nasťa, spolužák a kamarád Viktor
1.místo v soutěži videoklipů Art-Fenix za klip „Zasypala vánice město moje“, Moskva, 10.2.2021
3.místo v Mezinárodním televizním pěveckém dětském projektu Hvězdná cesta, Moskva, 21.2.2021
Nasťa v Mezinárodním televizním pěveckém dětském projektu Hvězdná cesta
Viktor předává Nastě květiny k MDŽ, 8.3.2021
Nasťa na Den vítězství, 9.5.2021
Zazpívala píseň veteránům
Na oslavě narozenin spolužáka Ilji, 10.5.2021
Nasťa v béžovém tričku dole první zleva
Natáčení klipu Milované město, 4.7.2021
1. a 3.místo v pěvecké soutěži „Pevčeskije assambleji“ v Moskvě, 9.8.2021
2.místo v pěvecké soutěži Louskáček za píseň Milované město, Sankt Petěrburg, srpen 2021
Stejné místo zde získala Nasťa i za píseň Škola
Nasťa na soutěži Louskáček
Nasťa na procházce po Sankt Petěrburgu
Nasťa ve vagónu vlaku na nádraží v Sankt Petěrburgu
Nasťa ještě nikdy nejela vlakem a moc si přeje jet vlakem
Nasťa v Petrodvorcích
Nasťa ve třetí třídě, 1.9.2021
Uprostřed Nasťa, vpravo kamarád Viktor
Nasťa na hodině zpěvu s učitelkou Taťánou Jovsou v Dětské akademii umění, 1.9.2021
Den města Lugansku, 11.9..2021
Vpředu v bílém Nasťa Bajda, ve žlutém Mira Tolkačeva, za nimi jejich učitelka zpěvu Taťána Jovsa
Nastiny poháry a medaile
Nasťa se setrou Sofií a bráškou Dimou
Hudebníci Nasťa a Dima
Nasťa na chatě se svou kamarádkou
Nasťa na lavičce před Dětskou akademií umění Michaila Matusovského
Nasťa ve studiu natáčí píseň Milované město
Nasťa hraje na klavír
Nasťa dělá lívance
Nasťa na procházce se svým milovaným spolužákem Viktorem
Nasťa na procházce se svým milovaným spolužákem Viktorem
Nasťa
Nasťa

440 total views, 2 views today