PŘÍMOŘSKÉ LETOVISKO URZUF – МОРСКОЙ КУРОРТ УРЗУФ

V době Mezinárodního multikulturního festivalu „Hvězdy nad Donbasem“ (13.-19.5.2024) byli všichni jeho účastníci ubytováni v několika penzionech přímořského letoviska Urzuf.

Urzuf leží na jihu DLR na pobřeží Azovského moře, 40 km jihozápadně od okresního města Mariupolu, 30 km severovýchodně od Berďanska (Záporožská oblast). Na hranici se Záporožskou oblastí je to z Urzufu 4 km. Urzuf má přibližně 2 900 obyvatel (údaj z roku 2001). Urzuf byl založen v roce 1779 řeckými přesídlenci z krymské osady Gurzuf (odtud název). V letovisku najdeme mnoho staveb v řeckém slohu. Podle statistiky z roku 2001 hovořilo 90% obyvatel rusky, 7,5% ukrajinsky a 1,5% (42 osob) řecky. V centru letoviska se nachází chrám sv. Archanděla Michaela (1876), v roce 2024 byla otevřena pobočka mariupolské ZOO. Urzuf má autobusové spojení s okolními vesnicemi (mj. s nedalekou Jaltou, založenou řeckými přesídlenci z Jalty na Krymu) i s Mariupolem.

Prošel jsem se po písčitém mořském pobřeží na městské pláži, moře bylo ještě studené. V dálce byla vidět Bělosarajská kosa, jejíž konec leží přes Bělosarajský záliv ve vzdálenosti 13 km od městské pláže v Urzufu. V Pobřežní ulici jsem obdivoval desítky malých i velkých penzionů, které byly osiřelé, neboť ještě nezačala hlavní letní sezóna. Můj dvoupatrový penzion se nacházel přímo na břehu moře, obklopen nevelkým parkem. Dvou a třílužkové pokoje byly dobře vybavené. Sociální zařízení a umývárny se nacházely na každém patře, sprchy s teplou vodou v přízemní budově v parku. V parku se ještě nacházely budova recepce, hospodářské budovy a budova s velkým sálem pro různé akce. Cestu od moře směrem k centru letoviska na ulici Centrální lemovaly kromě penzionů obchody, restaurace (mezi nimi restaurace v řeckém stylu se jmény Sparta, Hellada aj.) a zábavní podniky. Nyní, mimo hlavní sezónu, byly otevřeny jen některé. Asi 500 m od moře se nachází trh a lunapark (ten zatím nebyl v provozu). Do centra letoviska jsem došel po dalším jednom kilometru cesty. V centru se nachází radnice, kulturní dům, škola, školka, památník řeckým přesídlencům, památník Velké vlastenecké války, chrám a nádherný městský park s kašnou, oživený řeckými prvky.

Urzuf se mi velmi zalíbil, je to příjemné malé letovisko se 7 km dlouhou písečnou pláží. Poskytuje vše potřebné pro letní rekreaci u moře.

Jaromír Vašek, Urzuf, 16.5.2024

Městská pláž
Kulturní dům, 1968
Řecké motivy na stěně kulturního domu
Městský park s řeckými sloupy
Řecká kašna
Kašna, v pozadí památník Velké vlastenecké války
Lavička s řeckými motivy
Zajímavá trojlavička nebo stůl s lavičkami
Památník Velké vlastenecké války
Památník Velké vlastenecké války
Pamětní kámen s nápisem o založení Urzufu řeckými přesídlenci
Pamětní kámen s nápisem o založení Urzufu na začátku školního parčíku
Škola
V pozadí věž kostela
Přechod pro chodce, směřující ke škole, s maketami školáků
Crám sv. Archanděla Michaela, 1876
Autobusová zastávka s řeckými motivy
Silnice na Mariupol, lemovaná řeckými sloupy

357 total views, 3 views today